Nieuws - Pensioeningang

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws

Nieuwe pensioenproducten naar aanleiding van de Wet verbeterde premieregeling
Gepubliceerd: 29 oktober 2017
Op 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling in werking getreden. De nieuwe wet is een gevolg van de lage rentestand, waarmee wordt gerekend bij het inkopen van direct ingaand pensioen.
Bijna alle pensioenverzekeraars hebben hierop gereageerd door een aantal nieuwe producten te introduceren. Hiermee wordt ingespeeld op de (te) lage marktrente. Anders dan bij de traditionele producten waar u in één keer een gegarandeerde levenslange pensioenuitkering aankoopt. Een traditioneel direct ingaand pensioen heeft eigenlijk maar twee belangrijke parameters: het tarief (een samenstel van kosten en gehanteerde sterfte statistiek) en de marktrente op het moment van aankoop pensioen. Als de marktrente laag is en u kunt niet meer uitstellen, dan was u tot voor kort veroordeeld tot een lager pensioen.
Wanneer u nu met pensioen kan gaan, maar ook nog uitstelmogelijkheid hebt, zijn er op dit moment 3 mogelijkheden:
 
1 - Nu een gegarandeerd pensioen kopen op basis van huidige parameters, eventueel met tijdelijk een hogere uitkering en daarna levenslang een gelijkblijvende lagere uitkering;
2 - Nu een pensioen kopen waarbij de parameters niet vast staan en de hoogte van het pensioen dus ook niet; het zogenaamde doorbeleggen;
3 - Uitstellen en dan later beslissen.

Pensioen en doorbeleggen, levert nog meer keuzes op
Als adviseur kunnen wij bij de aanbieder met de hoogte levenslange pensioenuitkering een offerte aanvragen en daar overleg over voeren.
 
Anders gaat het met de nieuwe producten, want deze kennen veel meer variatie, waarbij de resterende reserve ieder jaar opnieuw wordt aangewend voor de aankoop van pensioen voor dat ene jaar. Ieder jaar opnieuw spelen de twee eerder genoemde parameters (marktrente en tarief) een rol inclusief een derde parameter, namelijk rendement op beleggingen. Normaal gesproken zal de tarief-parameter niet in uw voordeel veranderen. De hoop is dan gevestigd op betere marktrente en een positief beleggingsrendement. Uiteraard kunnen ook deze twee parameters in uw nadeel werken, waardoor uw pensioenuitkering het ene jaar omhoog kan gaan en het andere jaar weer omlaag.
 
De variatie in deze producten zit hem dus met name in:
- De grootte van het deel van de reserve dat wordt doorbelegd
- De gebruikte asset mix
- De kosten voor de jaarlijks terugkerende handelingen die de verzekeraar in rekening brengt.
 
Meer weten? Neem gerust contact met ons op, wij kunnen  helpen met vergelijken zodat u uiteindelijk de beste keuze kunt maken.
Door: Pensioeningang.nl


AOW-leeftijd omhoog door hogere levensverwachting
Gepubliceerd: 31 oktober 2016
Per 2022 gaat de AOW-leeftijd omhoog van 67 naar 67 en 3 maanden, voor iedereen die geboren is na 1954.
Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een nieuwe raming van de levensverwachting door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Momenteel wordt de AOW-leeftijd al in stapjes verhoogd van 65 naar 67. Vanaf het moment dat de AOW-leeftijd 67 wordt in 2021, stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting. Dit is wettelijk zo vastgelegd.
Uitgangspunt is dat een Nederlander gemiddeld achttien jaar AOW ontvangt.
Aangezien de levensverwachting stijgt, zal de AOW-leeftijd al vanaf 2022 verder gaan stijgen richting 68. Het kabinet moet dit echter vijf jaar eerder al bekendmaken; vóór 1 januari 2017.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken laat aan NU.nl weten de CBS-cijfers nog even af te willen wachten.
Door: NU.nl
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu